Hur bränner man in en kolstålspanna?
Har du köpt en stekpanna i kolstål? Grattis, då har du precis skaffat dig en panna som kommer vara dig trogen i köket i många år framöver! Åtminstone om du sköter den rätt. Och hur gör man då det? Läs vidare, så ska vi berätta.
När du köper pannan är den snyggt silverfärgad. Tycker du att färgen är snygg? Ta då en noga titt på pannan innan du ställer den på spisen första gången, för när du väl har börjat använda den är silverfärgen ett minne blott. Stekytan kommer nämligen snabbt att bli svart och så småningom eventuellt skifta i rödbrunt, vilket är en helt normal reaktion från kolstålet när det oxiderar under användning.
Varför ska man bränna in en kolstålspanna?
Metod
- Häll lite olja i pannan, förslagsvis rapsolja, som du smetar ut med en trasa. Med "lite" avses en så liten mängd att den gör ytan fuktig, snarare än blöt, av olja. Precis som när man målar med färg blir resultatet bäst när man målar många tunna lager och väntar mellan dessa.
- Ställ pannan på plattan och vrid upp värmen (har du induktion: Akta dig för att gå på med för hög värme direkt, då kan pannan slå sig!) och kör tills det ryker. Bokstavligt talat.
- Fukta trasan med lite mer olja och smeta ut ett nytt tunt lager runt om i hela pannan. Skillnaderna i temperatur märks tydligt på hur snabbt oljan antar den bruna färgen. Upprepa proceduren fem, sex eller sju gånger tills pannan är skimrande svart – det är varken svårt eller tidskrävande, men det är viktigt om du vill få ut max av pannan.
Om du upplever att pannan antar en blå ton och att det går trögt att bygga en svart och slät yta har du antagligen för hög temperatur. Var inte ledsen om det blir lite flammigt, det bidrar bara till patinan och går inte att undvika.
Nedan demonstrerar vi inbränning av en kolstålspanna på gasspis och induktionshäll.