Brygg iskaffe med pour over!
Under varma sommardagar är det inte alltid så lockande att sätta munnen mot en rykande het kopp kaffe. Trots den ljuvliga smaken kan det kännas som att vi tvingar i oss den heta drycken i under den påtagliga värmen. Men misströsta inte! Vi har ett alternativ som kommer att ge dig den ultimata svalkan och njutningen av kaffe under sommarens varmaste dagar - iskaffe gjort med pour over, eller japansk iskaffe, som det också kallas.
Genom att använda pour over-metoden kan du snabbt och enkelt brygga iskaffe som dessutom faktiskt är kallt direkt, utan någon väntan på nedkylning. Nedan går vi igenom steg för steg hur du går tillväga för att handbrygga iskaffe.
Vad som behövs
- Pour over-kanna
- Pappersfilter som passar kannan
- Vattenkokare med svanhals
- 32g kaffe, malt för Pour over
- 325g hett vatten
- 175g is
Metod
- Värm vattnet till 94 grader.
- Skölj pappersfiltret med varmt vatten för att få bort smaken av papper.
- Lägg isbitar i kannan och det blötlagda filtret i filterhållaren.
- Häll i det malda kaffet i filtret.
- Häll 60g vatten över kaffet och låt det "blomma" i ca 30 sekunder.
- Häll sedan i resterande vatten i två omgångar utan att låta allt vatten rinna igenom helt mellan första och andra omgången.
- Servera kaffet över is.
Tips
- Ett hårt rostat kaffe kan lätt smaka bränt när det gått ner i temperatur och tungan kan ta emot alla smaker. Därför ger ljusrostat kaffe renare smaker du brygger iskaffe. Testa vad du gillar!
- Använd ljusrostat kaffe med bär- och citrustoner. Då får man en fräsch och uppfriskande kopp iskaffe.
- Man brukar utgå ifrån ca 30g kaffe till 500g vatten, även till vanligt brygg. Här har man bytt ut en del av det varma kaffet till is för att få iskaffe, men ändå använder varmt vatten för att extrahera kaffet.
- Använd gärna mindre isbitar eller krossad is, så att isbitarna löser upp sig snabbare.
Passande produkter
Författare: Hanna Nilsson
Fotograf: Elsa Åkerhielm