Mapo tofu
Ingredienser
- 1 paket silkestofu
- 125g färsk shiitake, skurna till små tärningar
- 125g torkad shiitake eller judasöra
- 50g kombu
- 3 vitlösklyftor, finhackad
- 3 stjälkar vårlök
- 35g soya
- 15g kinesisk svart vinäger
- 30g shaoxing matlagningsvin
- 35g msk chiliolja med fermenterade svarta bönor
- 5g sichuanpeppar, mortlad
- 3g vitpeppar, malen
- 10g chiliolja tex. lao gan ma crispy chili oil
- 3g chiliflakes
- 5g vit miso
- Olja för stekning
- Xantangummi för redning
- Kokt jasminris
- Sotad pak choi
Metod
Hacka den vita delen av vårlöken i tunna skivor. Läggs i en liten skål och används för garnering.
Buljong
Lägg torkad shiitake eller judasöra, kombu och den gröna delen av vårlöken i en kastrull. Häll i 500ml vatten. Låt koka upp och småputtra i ca 20min.
Tofu
Skär silkestofu i stora bitar. Koka upp vatten med lite salt i en kastrull. Lägg i tofu och ta av kastrullen från värmen. Låt stå i ca 5 min.
Stek den färska shiitaken i lite olja i en kastrull tills svampen har fått lite färg. Lägg i vitlöken och fräs i en minut. Häll i chilioljan med fermenterade svarta bönor. Krossa bönorna lite med skeden/stekspaden. Häll i soya, kinesisk svart vinäger, shaoxing matlagningsvin, chiliolja med fermenterade svarta bönor, sichuanpeppar, vitpeppar, chiliolja, chiliflakes och vit miso. När buljongen är färdig silas den rakt ner i grytan. Lägg i silkestofu och red grytan med xantangummi. Smaka av grytan och addera kryddor efter eget smak och tyckte.
Servera gärna med ris och sotad pak choi.
Författare: Hanna Nilsson