Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Mapo tofu

Mapo tofu

Mapo tofu är en härlig och smakrik maträtt som härstammar från den kinesiska Sichuan-provinsen. Vanligtvis serveras mapo tofu med stekt köttfärs, i detta recept har vi dock valt ett veganskt alternativ, svamp!

Ingredienser

  • 1 paket silkestofu
  • 125g färsk shiitake, skurna till små tärningar
  • 125g torkad shiitake eller judasöra
  • 50g kombu 
  • 3 vitlösklyftor, finhackad
  • 3 stjälkar vårlök
  • 35g soya
  • 15g kinesisk svart vinäger
  • 30g shaoxing matlagningsvin
  • 35g msk chiliolja med fermenterade svarta bönor
  • 5g sichuanpeppar, mortlad
  • 3g vitpeppar, malen
  • 10g chiliolja tex. lao gan ma crispy chili oil
  • 3g chiliflakes
  • 5g vit miso
  • Olja för stekning
  • Xantangummi för redning 
  • Kokt jasminris
  • Sotad pak choi

Metod

Hacka den vita delen av vårlöken i tunna skivor. Läggs i en liten skål och används för garnering. 

Buljong

Lägg torkad shiitake eller judasöra, kombu och den gröna delen av vårlöken i en kastrull. Häll i 500ml vatten. Låt koka upp och småputtra i ca 20min. 

Tofu

Skär silkestofu i stora bitar. Koka upp vatten med lite salt i en kastrull. Lägg i tofu och ta av kastrullen från värmen. Låt stå i ca 5 min. 

Stek den färska shiitaken i lite olja i en kastrull tills svampen har fått lite färg. Lägg i vitlöken och fräs i en minut. Häll i chilioljan med fermenterade svarta bönor. Krossa bönorna lite med skeden/stekspaden. Häll i soya, kinesisk svart vinäger, shaoxing matlagningsvin, chiliolja med fermenterade svarta bönor, sichuanpeppar, vitpeppar, chiliolja, chiliflakes och vit miso. När buljongen är färdig silas den rakt ner i grytan. Lägg i silkestofu och red grytan med xantangummi. Smaka av grytan och addera kryddor efter eget smak och tyckte.

Servera gärna med ris och sotad pak choi.

Recept: Sally Zhang
Författare: Hanna Nilsson
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se