Fri frakt över 500 KR*365 dagars öppet köpSäkra betalningar
 Bloggmeny
Moules marinières och moules frites

Moules marinières och moules frites

Det är en varm sommardag, uteserveringen står öppen mot det kluckande vattnet och gästerna strömmar in. Utan att ens kolla på menyn är du redo när servitören kommer fram och frågar vad som önskas. ”Moules frites och ett glas chablis, tack!” säger du självsäkert och lutar dig tillbaka i stolen, drar ner solglasögonen från huvudet och vänder ansiktet mot solen. Inte ens fiskmåsarnas skrik spelar någon roll längre, för alldeles strax kommer du att äta en fräsch, krämig, syrlig och salt moules tillsammans med krispiga men fluffiga pommes.

En solig lördag, tillbaka för att äta moules, inser du att uteserveringen är knökfull, du har glömt boka bord. “Två timmar” säger hovmästaren och du vänder lugnt på klacken och undrar vart du ska få tag på moules nu. Vi har lösningen - gör det hemma!

Här har vi slängt ihop ett recept på moules för att visa hur enkelt, snabbt och billigt det är att göra själv. Serveras med antingen baguette för en moules marinières eller dubbelfriterade pommes för en moules frites. Eller så gör du en hybrid och serverar både pommes och bröd till.

Recept

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor
  • 3 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 dl vitt vin
  • 100 gr smör
  • Persilja, både att ha i och vid servering
  • Salt
  • Olivolja

Metod

  • Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten och knacka försiktigt öppna musslor mot diskbänken. Släng de musslor som inte sluter sig. 
  • Hacka schalottenlök och vitlök fint. 
  • Värm olivoljan på medelhög temperatur i en passande gryta och ha i schalottenlöken, när den har gått lite, ha i vitlöken. Låt löken bli mjuk men inte brynt.
  • Häll i vin och koka upp, sänk värmen och sjud tills vätskan reduceras till hälften, ca 3-4 min.
  • Addera musslor, täck med lock och rör om kastrullen då och då tills musslorna öppnat sig. Släng de som inte öppnat sig.
  • Lyft ur musslorna och addera smör och lite av persiljan i vinreduceringen, låt koka ner. Smaka av med salt.
  • Lägg i musslorna i grytan igen och rör om, om du vill servera ur den, eller lägg upp i större skålar och häll över soppa. Toppa med persilja.

Luta dig tillbaka och njut av din egengjorda moules. Om du serverar bröd till, sug upp soppan som är kvar med brödet, eller ät med sked.

Vad är skillnaden på moules marinières och moules frites?

Det är lätt att se skillnad på moules marinières och moules frites, det enda som skiljer dem åt är nämligen tillbehören. För en marinières serveras bröd, gärna baguette, och för en frites serveras pommes frites, det säger sig självt.

Författare: Hanna Nilsson
Logga in
Are you in the right place?
Continue to kitchenlab.se