Saffransbullar med Disaronno och körsbär
Saffransbullar
December är här och Lucia närmar sig. Vi har bakat en saffransbulle som är betydligt roligare än en traditionell lussekatt. Denna saftiga saffranssprängda bulle kommer garanterat att göra succé hos både stora och små, kanske allra mest stora
Förberedelser
För att maximera smaken av saffran så bör den förberedas i sprit. Detta för att alkohol extraherar smaken och förstärker den i degen, och i det här fallet även i fyllningen.
- 1g saffranspistiller
- lite socker
- 30g (ml) sprit, gärna 40% alkohol
Mortla saffran och socker. Lägg i en lufttät burk och häll på spriten. Rör om ordentligt och förvara så här minst 24 timmar innan användning, längre blir ännu bättre.
- 1g saffranspistiller
- lite socker
- 30g (ml) Disaronno
Upprepa proceduren en gång till, denna gång med Disaronno. Självklart kan du ha Disaronno i bägge blandningar. Även denna blandning behöver stå minst ett dygn, gärna längre.
Zesta 3st citroner och låt skalet torka över natten. Blanda sedan med 300g socker. Sätt åt sidan.
Fyllning
Fyllningen är en variant på en klassisk vaniljkräm. Du behöver:
- 900g mjölk (1 liter)
- 100g socker
- 1st saffransblandning med Disaronno
- 70g Disaronno (70 ml)
- 80g äggula (ca 4 st)
- 150g ägg (ca 3 st)
- 100g socker
- 45g vetemjöl
- 45g majsstärkelse
Koka ihop mjölk, 100g socker, saffransblandning och Disaronno. Rör under tiden ihop övriga ingredienser (total sockermängd är 200g uppdelat i varsitt moment av processen). Då mjölken kokar, rör ner äggblandningen och rör om ständigt tills krämen når 88°C. Blir krämen inte tillräckligt varm blir den för lös, och blir den för varm kokar ägget och du får bitar i krämen.
Häll över i en bunke och täck med plastfilm direkt mot krämens yta för att undvika att den får skinn. Kyl krämen i kylskåp. När den är kall, vispa ihop den lätt för hand och fyll i en spritspåse förberedd med en stor slät tyll. Vi använde storlek 18.
Vetedeg
Gör en vetedeg enligt receptet vi tidigare skrivit om i bloggen (och som du hittar här). Stryk kardemumma ur originalreceptet och tillsätt istället saffransblandningen som du förberett sedan innan. Den ska gå med redan i fördegen.
När degen är klar och har vilat, väg upp bullar och runddriv till små bollar. Vi vägde bullarna på 60 gram för att inte verka för snåla. Spraya bullarna med vatten och doppa i hyvlad mandel. Sätt av på plåt med generöst mellanrum mellan varje bulle och låt jäsa under duk.
När bullarna jäst ska du med ett bestämt tag trycka ner spritspåsen rakt ner i bullens mitt. Tryck ut en klick med saffranskräm och fyll på lite på toppen. Se till att krämen verkligen är förankrad i bullen så den inte rinner av i ugnen. I mitten av krämen trycker du ner ett Maraschinokörsbär.
Baka bullarna på 200°C tills de är gyllenbruna, cirka 10-15 minuter. Du behöver inte äggstryka dem innan bakning. När bullarna är färdiga och har svalnat något, pensla med brynt smör och rulla sedan i citronsockret som du förberett innan. Ät så många du hinner innan de tar slut. Glad Lucia!