Salamander från Otto Wilde
Salamander - är fritt översatt det grekiska ordet för eldödla. Historien förtäljer att ödlor flydde ur de vedstockar som kastades på elden för att värma upp i natten. Kökets salamander är en strålningsugn som till skillnad från vanliga ugnar kan komma upp i en extremt hög värme. I de professionella köken används salamandrar till allt från att hastigt gratinera rätter à la minute, till att skapa kunglig maillard på det som fiskats upp ur sous viden, till att bränna av ett gäng crème brûlée på väg ut mot luckan.
Länge har salamandern varit förbehållen restaurangköken. Amatörkockarna har fått nöja sig med att bränna av köttbiten efter sous vide-badet med en brännare. När KitchenLab, som ensamma i Sverige, lanserade salamandrarna från Otto Wilde, öppnade vi upp för möjligheten att uppleva samma utmärkta resultat i hemmaköken.
Med sina mycket kraftiga värmeelement skapas en hetta som hastigt ger en maillardreaktion på kött, fisk, pizza och grönsaker. De keramiska värmelementen i Otto Wilde kan beroende på modell leverera en värme mellan 850° och 900°C på tre minuter. Eftersom all värme till största del består av infraröd strålning (IR) ovanifrån blir ytan jämn även om höjden på råvaran varierar. Att värmen kommer ovanifrån medför också att man inte behöver oroa sig för att det ska flamma upp så som man är van vid.
Otto Wilde i två modeller
Otto Wilde har i grunden två modeller, en elektrisk och en drivs med gasol. Medan den förra kan kopplas in i ett vanligt eluttag och placeras på köksbänken, kompletterar den gasdrivna upp bättre i båten eller på landstället. Gemensamt för de båda är att underdelen är densamma. Själva brännardelen är utbytbar och går att köpa separat. Man är således helt framtidsssäkrad om man senare skulle ställas inför ett brådstupa behov av den ena framför den andra. De går toppen att byta ut. Det finns även en lillebror i Lite. Skillnaden är att denna saknar steglös höjning/sänkning av gallret, utbytbar topp och individuell reglering av de två brännarna.
Beroende på modell regleras gallret steglöst eller skjuts in i falsar. Under gjutjärnsgallret placeras den medföljande droppformen av rostfri plåt. Samma form kan även användas som långpanna vid gratinering av havskräftor eller bakverk.
Smarta tillbehör som pizzasten
Salamanderns funktioner kan vid behov utökas med en rad tillbehör. Vill man baka pizza finns en för grillytan figursydd pizzasten som efter uppvärmning gräddar pizzor med perfekt botten. Originalgallret i gjutjärn kan av den bekvämt lagde kompletteras med ett rostfritt galler som går att diska i maskin. Den tyska rostfria designen av Otto Wildes produkter är prisbelönad. Alla delar går att demontera för rengöring. Nu är det dock inte på grund av att salamandern är enkel att göra ren som vi älskar den.
Det vi gillar mest är det som kommer ut rykande hett. I Otto Wildes egna kokbok finner man inspiration och förslag även på det mest oväntade. Variationen upplevs redan efter en snabb bläddring som oändliga. Att välja en favorit är svårt, men en klassisk tuna melt sandwich redo på under minuten blir oemotståndlig.
En salamander snarare än grill
Otto Wilde Grillers har blivit en benämning på användarna av denna fantastiska produkt. Vi har valt att kategorisera den som en salamander snarare än en grill. Salamandern kan så mycket mer än det som kan göras upp med bara flinta och fnöske. Medan värmen från en vanlig brännare blir koncentrerad, sprider Otto värmen över hela råvaran på en gång. För oss är Otto därför ett givet komplement till sous viden, men visst går den också bra att använda som en grill när man vill komma igång omedelbart. Aldrig tidigare har det gått kvickare från marinad till maillard.
Då vi är otroligt stolta över denna produkt som redan är en storsäljare i USA, finns den givetvis framme i våra butiker för beskådan. Vill ni bekanta er närmare med Otto är ni välkomna in.
Slutligen - samtliga Otto-modeller kommer med en signifikativ inbyggd kapsylöppnare som öppnar upp för samtal. Oj, vad vi gillar det - hur en enda liten detalj kan vara så talande för hur genomtänkt det här är.