
Torkugnar - Torka mat hemma! Köksguiden #8
Torkad mat. Ja, det låter ju kanske lite torrt, men egentligen är det precis tvärtom. Genom att torka grönsaker, svamp, frukt, bär eller varför inte kött drar man helt enkelt ut stora delar av det vatten som finns i maten och som bara smakar, ja, vatten - resultatet blir en mer intensivt smakande grönsak, frukt eller vad du nu vill torka. Råvarans naturliga smakämnen blir med andra ord starkare och tydligare än normalt.
Traditionellt har man torkat mat för att få den att hålla längre - det har varit en konserveringsmetod, helt enkelt. Idag är det fortfarande en konserveringsmetod, men minst lika mycket ett sätt att ge mat en råvara en annan textur eller djupare smak, utan allt det där onödiga vattnet. Svamp är nog utan tvekan det som torkas allra flitigast här i Sverige. De flesta av oss har väl någon gång tapetserat köksbordet med tidningspapper som kantareller har fått torka på. En metod som förvisso ger ett ganska hyggligt resultat, men som både tar onödigt mycket plats och tid. Lösningen? En torkugn! I en torkugn läggs det som ska torkas i tråg eller på galler som sedan på ett eller annat sätt staplas på varandra, vilket såklart tar betydligt mindre plats än tidningspappret på köksbordet. En vanlig torkugn tar inte mycket större plats än en mikrovågsugn.
Livsmedelstorkar finns i olika avancerade modeller - vilken som passar dig bäst beror lite på vilka krav du har. På de lite mer avancerade modellerna som vi säljer kan du ställa in temperaturen exakt på graden, medan det i de enklaste varianterna endast finns en förinställd temperatur. Olika råvaror mår bäst av att få torka i olika temperaturer, så med ett lite mer avancerat torkskåp är det med andra ord lättare att få till ett perfekt resultat. För dig som är inne med raw food-trenden (då maten inte får tillagas i högre temperatur än 48°C) är en torkugn med temperaturinställning en perfekt apparat som låter dig tillaga maten utan risk för att maten förlorar någon näring.
Torkningstips!
- Torka det som finns i säsong så har du dina favoritingredienser året om. På hösten är såklart svamp en given råvara att skicka in i ugnen, medan det nu såhär under vintern passar bra att torka citrusfrukt. Vi slår gärna ett slag för citronen, som genom torkning får fram en grymt skön sötma. Finns ditt favoritäpple i säsong? Fram med mandolinen, hyvla tunt och torka!- Citrusfrukter skivar du tunt och torkar på 50-55 grader i cirka 12 timmar.
- Mindre bär kan torkas hela på 55 grader i 10 till 15 timmar. Jordgubbar blir bäst om du delar dem i skivor eller kvartar och kör på samma tid och temperatur som bären.
- Svamp torkas bäst i omkring 50 grader i 3 till 5 timmar.
- Zucchini, morötter och broccoli hyvlas tunt och torkas på 50-55 grader i omkring 7 till 10 timmar.
- Lök blir bäst på lite högre temperatur. Skiva tunt med kniv eller mandolin och torka på 60-65 grader i 3 till 8 timmar, beroende på vilken textur du vill ha.
Här är några av de torkugnar vi rekommenderar mest!
BÄSTExcalibur EXC10ELF, 9 800:-

BÄTTRE
Tre Spade DeLux, 4 390:-

Excalibur 2400, 2 400:-

BRA
Severin svamp- & frukttork, 849:-
