Tuile - Tunna & krispiga dekorationer
Har du någonsin blivit hänförd av de vackra, tunna dekorationerna på den dessert som ställts framför dig? Denna typ av dekor kallas på kockspråk för tuiles. Tuile är traditionellt sett ett frasigt flarn från Frankrike, men har nu kommit att bli samlingsordet för tunna, krispiga dekorationer på alla slags rätter, både söta som salta.
Nedan följer ett exempel på recept för tuiles om du vill ha söta kex, men tuiles kan göras av många olika saker; ost, choklad, bröd eller vad som helst som du vill ha som tunn dekoration.
Recept - Tuiles av söta kex eller rån
Ingredienser
-
88g rumstempererat smör
-
88g florsocker
-
70g äggvita
-
86g vetemjöl
Metod
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Vispa samman alla ingredienser, avsluta med vetemjölet. Stryk ut massan i silikonformar för tuile eller på silikonmatta med spritspåse. Baka av i 5-6 min. Lyft upp skapelserna medan de är lite varma och mjuka. För att få de konkava, lägg de i en baguetteplåt när de fortfarande är mjuka.
Tips
-
Passa på att pudra över något gött pulver som kan sätta lite smak.
-
För att färga dem svarta, blanda i aktivt kol. Doseras enligt önskemål.
-
För andra färger, använd vattenlöslig livsmedelsfärg.
-
För att göra tuile av choklad, läs vårt inlägg om temperering och färgning av choklad. För att forma, använd gärna en stålkam eller silikonformar för tuile.
-
Gör tuile av parmesan! Riv parmesan på en silikonmatta, baka av i ugnen och bryt i bitar.
Allt för tuiles
Författare: Hanna Nilsson