Turkish Eggs à la Midsommar
Matjessilltallrik med en twist, eller turkish eggs med en twist? Oavsett vilket är detta en salt, smörig, frisk och syrlig rätt med ett perfekt sous videat ägg som passar utmärkt på midsommarbordet eller som lunch under sommaren. Vi går även igenom platingen steg för steg, så du kan briljera på alla plan.
Ingredienser (1 port)
- 1 st ägg sous vide
- 125 g turkisk yoghurt
- 100 g nypotatis
- 25 g smör, skirat till potatisen
- 75 g morot
- 5 g färsk hackad dill
- 5 g färsk hackad kruspersilja
- 35 g matjessill
- 3 g chiliolja
- Knäckebröd
- Salt
- Peppar
Metod
Sous videa ägget i 65 gradigt vattenbad med vattencirkulator i 45min. Krydda yoghurten med salt och peppar. Koka potatis och sota morot på grill eller stekpanna till önskat resultat. Skär ner moroten i ”bite size” bitar och slunga den i smör och dill. Skär ner potatisen i slantar och låt dra i smöret och dillen tillsammans med moroten, tills servering.
Plating
Måla ut yoghurt på en tallrik. Addera potatis, morot, matjessill och örter. Lägg allt i en ring och gör ett hål till ägget. Knäck ägget i hålet. Toppa med örter och chiliolja och placera lite knäckebröd på sidan av ringen. Ät och njut!