Om den kinesiska hackan från Yaxell Zen:
Den kinesiska hackan är den ursprungliga allkniven. Kniven kan användas till de flesta uppgifter i köket, stora som små. Det höga bladet ger kniven stor stabilitet och den tunna eggen gör den lämplig för precisionsarbete.
Yaxell Zen är en prisad knivserie! Tre år i rad har seriens kockkniv kammat hem vinsten i Aftonbladets stora knivtest. Knivarnas blad består av 37 lager stål. Kärnan är tillverkad av hårt VG10-stål och övriga stållager av ett mjukare stål. Denna uppbyggnad ger knivarna en fantastisk egg i kombination med en extrem styrka och rosttålighet. Hårdhetsgraden är 61 HRC.
Serien har en mycket unik karaktär. Knivbladen har en hamrad yta som Yaxell har valt att bevara på knivarnas övre del. Den nedre delen har polerats, så att de vackra stållagren träder fram. Som en extra finish är alla blad dekorerade med en handstansad logotyp. Knivhandtaget är tillverkat av svart micarta. Materialet framställs genom att linneduk och specialplast sammanfogas under högt tryck. Detta ger ett hårt, vattentåligt och hygieniskt material som lämpar sig väl i köksmiljö. Handtaget är fastsatt med hjälp av två kraftiga stålnitar.
Om kryddorna från The Pepper Quest:
QingXi Kejserliga Sichuanpeppar
Namn: Sichuanpeppar, Sichuan pepper, Hua Jiao, Xanthoxylum piperitum
Ursprung: QingXi, Sichuan, Kina
Odlare: Familjen Li
Skörd: September - Oktober
QingXi Kejserliga Sichuanpeppar är en blommig, bedövande smaksensation från Han Yuandalen uppe i bergen precis i utkanten av den tibetanska platån. Sichuanpepper har kultiverats här i mer än 900 år och generationer av odlarna har verkligen lyckats skapa en helt magnifik produkt utöver det vanliga. Den eleganta smaken, färggranna utseendet och dess ljuvliga arom gjorde denna till en favorit bland kinas olika kejsardömen och gavs som tribut under hundratals år vilket har resulterat i bevaringen av denna ursrpungskrydda. Rostas snabbt på hög värme innan användning tills oljan börjar släppa och doften når dina näskanaler.
Tarim Frön av Fänkål
Namn: Fänkålsfrön, Fennel Seeds, Foeniculum vulgare
Ursprung: QigXini, Tarimområdet , Kina
Partner: Dennis
Skörd: Juni - Oktober
Denna fänkål växer runt sjön Bosten i utkanten av Taklamakhan ökenen. Det torra, varma klimatet och kalla nätterna skapar en unik odlingsmiljö. Den har en söt, varm aniston med nyanser av nyslaget gräs. Blir nötig och god av att rostas. Ett måste i 5Spice!
Quảng Nam Kanel
Namn: Kanel, Cinnamon, Quế Trà My, Cinnamomum Loureiroi
Ursprung: Quảng Nam Bergen, Vietnam
Odlare: Tre Leng Community
Skörd: Mars - Juni, Oct - Nov
I årtusenden har det skördats kanel i Quang Nam bergen ovanför den gamla kungliga staden Hué i mellersta Vietnam. Denna kanel har en komplex smak med mycket hetta och sötma. Denna Quang Nam kanel växer på en höjd på ca 1500 m över havet i högländerna i centrala Vietnam vid gränsen till Laos. Trädet är inhemskt i den närliggande Truong Son-skogen och har länge ansetts heligt av lokal samhällena på grund av dess många medicinska förmågor. Odlingen av denna speciella sort, lokalt kallad Quế Trà My, är en gammal praxis av många etniska grupper i området och är unik. Det tar 10 år innan barken på trädet mognar till högsta kvalitet. När trädet är klart för skörd görs ett snitt vid trädets botten så att barken torkar i ett par veckor före skörden. Denna torkmetod fångar de eteriska oljorna och ger en otrolig produkt. Används gärna i 5spice, oljor, såser, bakning, chiligrytor och buljonger.
Lang Son Stjärnanis
Namn: Stjärnanis, Star Anise, Ngôi sao hồi, Illicium verum
Ursprung: Lang Son, Vietnam
Partner: Lien
Skörd: Mars - Juni, Oct - Nov
Denna fylliga stjärnanis från nordliga Vietnam är en absolut favorit. Den har en aromatisk, rökig karaktär och gör sig väldigt bra i buljonger, som rubs eller i grytor. Även väldigt god när man gör chiliolja och 5spice!
Maluku Nejlika
Namn: Nejlika, Clove, Cengkih, Syzygium aromaticum
Ursprung: Moluckerna, Indonesien
Partner: Adi Wijaya
Skörd: December - April
Denna nejlika kommer från öarna i Moluckerna i östra Indonesien där den också har sitt ursprung. Handel med Kina har pågått med just denna ursprungskrydda i årtusenden och har given plats i det kinesiska köket. Den har en söt, varm, mentol karaktär som passar i allt från marinader, kryddmixar och varma drycker.
About The Pepper Quest:
Providing kitchens with spices for superior taste straight from the source. Sourcing is the single most important element when working with pepper and spice. And this is what The Pepper Quest does best. We are bringing single origin, unique quality pepper into your mouth while enabling small scale famers to become their own social enterprises.
I lådan medföljer även en vit blyertspenna med sudd och en pennvässare från Faber Castell.