Följ med på en ovanlig matresa genom Europas sydostligaste utpost och möt maträtter du nog aldrig tidigare provat.
Det här är den första svenska kokboken som ger en grundlig introduktion till det hippa georgiska köket med både traditionella recept och moderna tolkningar. Råvarorna och recepten har anpassats så att de kan lagas i svenska hemmakök. Du möter också ostmakarna, khachapuri-bagarna, marknadsmadamerna och naturvinsproducenterna som alla bidrar med sina recept, historier och en och annan skröna.
Under de senaste åren har Georgien toppat listor över platser att besöka.Det rika georgiska köket, och de unika orangea kvevrivinerna har fått internationell uppmärksamhet.Boken utforskar Georgiens unika metod att tillverka orange naturvin i kvevriurnor. En 8000-årig oavbruten, kulturarvsklassad tradition.
De mjölksyrande grönsakerna får stor plats på bordet och i boken, unika fermenteringmetoder som förlänger råvarornas hållbarhet. Instagram-favoriten, urmoderspizzan khachapuri, och saftiga dumplings (khinkali) får ett helt kapitel.
"Det finns kort sagt mycket inspiration att hämta i boken Blå berg - Grön mat - Orange vin och jag hoppas den ska nå fram till alla i Sverige som vill utvidga sina kunskaper om mat, vin, kultur och mänsklighetens historia" - ur Karin Bojs förord
Fotograf är Bianca Brandon-Cox, som även medverkade i Smak på Sápmi, vinnare av Gourmand World Cookbook Awards. Illustrationer och form är gjorda av prisbelönta formgivaren Katy Kimbell.
Det här är den första svenska kokboken som ger en grundlig introduktion till det hippa georgiska köket med både traditionella recept och moderna tolkningar. Råvarorna och recepten har anpassats så att de kan lagas i svenska hemmakök. Du möter också ostmakarna, khachapuri-bagarna, marknadsmadamerna och naturvinsproducenterna som alla bidrar med sina recept, historier och en och annan skröna.
Under de senaste åren har Georgien toppat listor över platser att besöka.Det rika georgiska köket, och de unika orangea kvevrivinerna har fått internationell uppmärksamhet.Boken utforskar Georgiens unika metod att tillverka orange naturvin i kvevriurnor. En 8000-årig oavbruten, kulturarvsklassad tradition.
De mjölksyrande grönsakerna får stor plats på bordet och i boken, unika fermenteringmetoder som förlänger råvarornas hållbarhet. Instagram-favoriten, urmoderspizzan khachapuri, och saftiga dumplings (khinkali) får ett helt kapitel.
"Det finns kort sagt mycket inspiration att hämta i boken Blå berg - Grön mat - Orange vin och jag hoppas den ska nå fram till alla i Sverige som vill utvidga sina kunskaper om mat, vin, kultur och mänsklighetens historia" - ur Karin Bojs förord
Fotograf är Bianca Brandon-Cox, som även medverkade i Smak på Sápmi, vinnare av Gourmand World Cookbook Awards. Illustrationer och form är gjorda av prisbelönta formgivaren Katy Kimbell.