Alla som någon gång har arbetat med en kolstålspanna vet förmodligen hur underbara de är. Vi på KitchenLab är knappast några nybörjare på ämnet heller och hos oss är en kolstålsstekpanna tillsammans med en sous vide-cirkulator och en sifon de mest grundläggande elementen i köket och näst intill en del av arbetsuniformen. Med stor entusiasm förstärker vi nu vårt sortiment med svensktillverkade kolstålspannor från Kockums Jernverk. Stekpannan tillverkas i Anderstorp av kolstål från SSAB. Godset är 3 mm tjockt, blästrat och inbränt med svensk vegetabilisk olja redan på fabriken.
I vanliga fall behöver du ju själv bränna in din kolstålspanna, men Kockums Jernverk besparar dig ångestmomentet att joxa med trasan med olja vid spisen, få en ojämn inbränning, börja om, fylla trapphuset med rök och befinna dig i ett allmänt förvirrat tillstånd. Instekningen gör att du får mycket goda stekegenskaper och en jämn och fin nonstick-effekt utan något annat än en helt naturlig beläggning. Med en stekpanna i kolstål får du alltså jämnheten i värmespridning och känslan av en gjutjärnspanna, trots att du slipper 20% av vikten, samtidigt som du får släppegenskaperna av en belagd stekpanna utan att behöva bekymra dig över att slita ut den. Däremot bör en kolstålspanna kanske inte vara förstahandsvalet om du av någon mystisk anledning skulle steka citroner. (Mer om jämförelsen av olika typer av stekpannor kan du läsa här.)Kockums kolstålspanna går att använda på alla värmekällor inklusive induktion och kan användas i ugnen upp till 200°C. Handtaget är svartlackerat med en präglad Kockumslogga och har ett hål för upphängning. Finns i tre olika stolekar. n nDiameter: 24 cmTotal längd inklusive handtag: 47 cmHöjd: 5,3 cmVikt: 1830 g
Diameter: 28 cmTotal längd inklusive handtag: 51 cmHöjd: 5,3 cmVikt: 2300 g
Diameter: 30 cmTotal längd inklusive handtag: 53 cmHöjd: 5,3 cmVikt: 2500 g n