Om Fruktkärnmjöl (E410)
Fruktkärnmjöl, på engelska Locust Bean Gum, är en helt naturlig produkt, framtagen ur carobträdets frön. Det är ett mångsidigt, veganskt geleringsmedel och används främst i små doser som förtjockningsmedel. Använd det med mjölkprodukter, i efterrätter, dressingar eller såser.
Du kan också använda det som en ersättare för ägg och mjöl eftersom de har liknande bindande egenskaper. Tillsätt det till frysta produkter som glass för att minska bildandet av iskristaller och förbättra texturen. Eller varför inte använda det tillsammans med xanthangummi för att göra extremt elastiska geléer?
Fruktkärnmjölet är inte så känsligt för vare sig pH-värde eller höga salthalter. Det fungerar på det mesta mellan pH 2.5 och 10.
Användning
Dosera mellan 3 – 11 gram per kilo. Tillsätt fruktkärnmjöl i små etapper samtidigt som du rör som bara den. Det är lösligt i kalla vätskor, men fungerar bäst om vätskan är över 60°C.
Innehåll:
100% Fruktkärnmjöl (E410)
Förvara torrt, svalt och mörkt. Håller ungefär i två år.