Chef för och initiativtagare till mammutprojektet är Nathan Myrvold, doktor i teoretisk och matematisk fysik och kockutbildad i Paris. Myhrvold, som i många år var teknisk chef och chefsstrateg på Microsoft, beslutade att lägga några av sina surt förvärvade miljoner dollar på att ta fram en bok som skulle överträffa allt annat. Projektet påbörjades 2006, och det tog en besättning på 50 personer och 14 oberoende faktakontrollanter fram till mars 2011 innan den första tryckningen fanns i butik.
Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking innehåller förutom ingående förklaringar om matens kemi och tillagningens fysikaliska processer. Böckerna är på engelska.
“This book will change the way we understand the kitchen.”
— Ferran Adrià
“The most important book in the culinary arts since Escoffier.”
— Tim Zagat
“A fascinating overview of the techniques of modern gastronomy.”
— Heston Blumenthal
“Amazing! Unparalleled in its breadth and depth.”
— Wylie Dufresne
“The cookbook to end all cookbooks.”
— David Chang