Om Natriumcitrat (E331)
Natriumcitrat är ett salt av citronsyra och precis som det har det en sur och salt smak. Det används främst till att smaksätta mat och drinkar eller som konserveringsmedel. En användbar egenskap är att det reducerar aciditeten vilket t.ex. gör att man kan skapa sfärer även med rejält sura ingredienser - något som annars är ett problem. Den är också ritkigt användbar för att göra smältost hemma. En hemgjord smältost av en bra cheddar på burgaren är fruktansvärt gott. Den är lättlöslig och reagerar direkt.
Användning
Lös upp det i ett förhållande på 0.5% - 5% viktmässigt. Hur mycket du behöver beror på ph-värdet och smaken du är ute efter. Den löser snabbt upp sig i både varma och kall lösningar.
Det kan även användas för att bevara frukter och grönsaker från att bli bruna.
Att ändra ph-värdet med natriumcitrat
Lösningar med ph 2 – tillsätt 0.3% så får du ph 5
Lösningar med ph 2.5 –tillsätt 0.09% så får du ph 5
Lösningar med ph 3 –tillsätt 0.03% så får du ph 5
Lösningar med ph 3.5 –tillsätt 0.01% så får du ph 5
Ingredienser: Natriumcitrat E331. Vegansk
Förvara mörkt och svalt. Håller 24 månader.