Pectinex är ett specialenzym som bryter ner pektinstrukturer. Används vanligtvis vid juicetillverkning eller för att klarifiera vätskor från fiber. Pectinex har flera unika användningsoråden i modern och molekylär gastronomi och mixologi. Den kan användas för att skala och filea citrusfrukter utan att använda en kniv som ger ett perfekt resultat. Den kan också användas för att ta bort pektin från fruktjuicer och cider för att förbättra filtrering och smak.
Användning:
För att skala fruktbitar: Placera/sänk ned 250 g fruktbitar (till exempel apelsinklyftor) i 250 ml vatten och tillsätt 2,5 ml Pectinex. Rör om blandningen och täck behållaren så att den är lufttät. Ställ in i kylen i 48 timmar eller koka sous vide vid 40°C i 30 minuter. Ta bort segmenten från blandningen och servera.
För att ta bort pektin från fruktjuice: Tillsätt 2,5 ml Pectinex till 1 000 ml fruktjuice (0,25 %). Vila i 20 minuter i rumstemperatur. Sila igenom ett trollfiler.
Förvaring: Förvara i torra, svala förhållanden och inte i direkt solljus. Använd inom 1 månad efter öppnande och förvara öppnad förpackning i kylskåp.
Ingredienser: Glycerol, vatten, polygalakturonas, kaliumklorid, pektinlyas.