Tonkabönan påminner en del om vanilj, men har en mustigare och kraftigare karaktär med inslag av skog och bittermandel. Vissa hävdar att doften har inslag av sandelträ, magnolia, kryddnejlika och till och med päron. Den är lite som vaniljens några år äldre introverta kusin som läst Nietzsche och inte äger en TV men samtidigt luktar väldigt, väldigt gott som skapar någon slags djup fascination och dragning som också känns förbjuden trots att den (i tonkabönans fall) inte är det. Hur som helst har de komplexa smakegenskaperna har gjort bönorna till en populär ingrediens i söta rätter, inklusive glass och bakverk. Bönorna rivs och blandas i torra ingredienser eller rörs ut i grädde, glass eller alkohol. Tonkabönan passar också bra tillsammans med choklad och frukter som jordgubbar och aprikoser. Inte minst är den den ovärderliga pricken över i:et i Weihnachtsstollen.
Tonkabönan ser ut lite som ett stort russin och rivs fint före användning på samma sätt som muskotnöt på ett zestjärn. Det går också att mixa eller mortla den. Mill & Mortars tonkabönor är ekologiskt odlade.
Tonkabönor ger en mer subtil och komplex arom än vanilj, och deras eteriska oljor har använts i parfymer i århundraden. Tonkabönor är särskilt populära i franska desserter och förekommer ofta i kreationer från exklusiva parisiska bagerier. När det gäller cocktails är tonka ett utmärkt tillskott till rombaserade drinkar. Den är också mångsidig nog att användas i salta rätter, där dess komplexa smak hjälper till att förhöja smaken av kammusslor, majonnäs, pumpasoppa eller till och med potatismos.
Tonkabönor är frön från det blommande Cumaru-trädet, som kan bli upp till 25-30 meter högt. Cumaru-trädet hör hemma i Central- och Sydamerika.
ANVÄND TONKABÖNOR MED FÖRSIKTIGHET
Precis som med vaniljstänger bör tonkabönor inte konsumeras som de är, utan snarare som en aromatisk ingrediens i andra rätter. Tonkabönor innehåller en kemikalie som kallas kumarin och i ganska höga halter. Beroende på geografi och klimat kan de innehålla mellan 1 och 3,5 % kumarin. Du bör därför undvika att använda mer Tonka än vad som anges i receptet.